8 tips voor een gezonde lunch buiten de deur

Sommige mensen eten veel buiten de deur. Ik ben niet een van die mensen. Dus die schaarse keren dat ik een keer “uit” lunchen ga, zoals gistermiddag, die koester ik. Uit eten gaan kan lastig combineren zijn als je op je voeding en je gewicht probeert te letten. Natuurlijk kan je er voor kiezen om het er gewoon lekker van te nemen die ene keer dat je buiten de deur eet. Aan de andere kant kan een simpele lunch in een restaurant met gemak twee keer of zelfs drie keer meer kcal bevatten dan je normaal zou eten. En dat is toch zonde… Komende week ga ik met een vriendin een midweek naar Londen. Dat betekent dus lekker veel uit lunchen en uit eten. Door rekening te houden met de komende punten probeer ik bewust (of eigenlijk onbewust) toch een beetje op te letten zonder dat ik minder geniet!

lunchkaart1

  1. Bekijk vooraf de menukaart. Voordat ik ergens besluit te gaan eten heb ik altijd mijn huiswerk al gedaan. Dat betekent dus dat ik de kaart al heb bekeken (online of bij de deur) en dat ik weet dat er ruim voldoende lekkere en gezonde opties zijn. Ik ga eigenlijk nooit “zomaar” ergens zitten.
  2. Zorg er voor dat je wel trek hebt, maar geen honger. Hoe meer trek je hebt, hoe meer en sneller je geneigd bent om te eten. En daardoor geniet je ook nog eens minder van hetgeen je eet.
  3. Bespaar op vloeibare calorieën. Drink dus thee, koffie, water of een light frisdrank in plaats van een sapje of een smoothie. Natuurlijk geef ik meteen toe dat die laatste twee érg lekker kunnen zijn. Het nadeel is dat ze geen duurzame verzadiging geven en wel relatief veel calorieën. Tijdens onze lunch gisteren dronken we huisgemaakte limonade uit een mooie beker en opgeleukt met een schijfje citroen en een takje munt. Dat geeft meteen een classy uitstraling en gevoel, terwijl het… gewoon limonade is.lunch
  4. Overweeg eens soep voor de lunch. Uitzondering op de vloeibare calorieën-regel is soep. Een maaltijdsoep als maaltijd of een licht soepje als bijgerecht kan een hele goede keuze zijn. Mits er lekker veel groente en/of peulvruchten in zitten en niet te veel room en croutons natuurlijk 😉
  5. Een salade kan ook een goede keuze zijn. Maar gebruik wel een beetje je gezonde verstand. Het woordje salade kan soms misleidend zijn. Als er veel vette voedingsmiddelen gecombineerd worden (kaas, noten, croutons, bacon, avocado) dan kan je misschien beter iets anders kiezen.
  6. Er is niks mis met brood. Kies wel het liefst voor boterhammen in plaats van luxe broodjes. Vooral croissants en de harde bollen bevatten nogal wat meer kcal en minder vezels dan een gewone boterham.Luxe-broodjes
  7. Vraag hoe dan ook om bruin brood. Of je nu voor een luxe broodje kiest of voor de gewone boterham of voor een stokbroodje bij je soep of salade: de bruine en het liefst volkoren variant is altijd de beste keuze.
  8. Pas op met je broodbeleg. Magere vleessoorten zijn altijd veilig (kip, fricandeau, rosbief, filet american) en denk ook eens aan een uitsmijter of omelet. Pas op met kaas. Dit wordt vaak in ruime hoeveelheid gegeven (ook geitenkaas en mozzarella) waardoor het snel calorierijk is. Vis kan een goede keuze zijn maar vette vis is ook weer snel calorierijk. Let op dat ook gezonde producten als avocado en hummus behoorijk vet en dus calorierijk zijn.

Het is vooral belangrijk dat je je bewust bent van je keuzemogelijkheden. Probeer dan ook de keuzes bewust te maken en geniet er van. Soms kies ik lekker voor een smoothie of een cinnamon latte machiato. Dan zorg ik er wel voor dat ik daar een volkoren broodje met kip bij doe of een linzensoep met lekker veel vezels zodat ik niet over een uur al weer trek heb. En gister was mijn hele lunch zó goed doordacht en verantwoord dat ik mezelf getrakteerd heb op carrotcake als toetje. En daar heb ik dan ook erg van genoten. Dat kon ook makkelijk want in aanloop naar de lunch habben we al een paar kilometer gewandeld. En zo kan een gezonde leefstijl eigenlijk heel simpel zijn!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *