Blog 01: Nou… daar gaat ie dan…!

Ken je dat? Je loopt al een tijdje (lees: hele lange tijd) op een bepaald voornemen te broeden. Je kan jezelf er maar niet toe zetten. Elke keer als je denkt dat je er klaar voor bent, dan krabbel je toch weer terug. En dan op een dag is het er gewoon. De oplossing, de aanzet tot actie. Ineens wordt het allemaal logisch, simpel en behapbaar. Ken je dat? Nou precies dat is wat er deze week in mijn hoofd gebeurde.

Ik zal het een beetje uitleggen: Twee jaar geleden heb ik mezelf ingeschreven als zelfstandig ondernemer. Naast fysiotherapeut was ik ineens ook leefstijlcoach. Dat ondernemerschap is zo simpel nog niet, zeker niet wanneer je eigenlijk een heel veilig leven hebt. Ik heb een leuke baan in een leuke praktijk met leuke collega’s waarmee ik een leuk inkomen heb en met dat inkomen kan ik leuk rondkomen. Mijn agenda is altijd goed gevuld en de praktijk is druk. Lekker veilig allemaal.

Dan komt ineens het ondernemerschap. Als ondernemer kan ik me niet meer verschuilen achter de naam en de spelregels van de praktijk maar sta ik alleen. Ineens gaat het over mij. Mijn naam, mijn visie, mijn ideeën. In de afgelopen twee jaar ben ik continu aan het worstelen geweest met mezelf aan de buitenwereld laten zien als leefstijlcoach. Ik vind het een lastig onderwerp om over te praten. Zowel in gesprek met anderen als via een medium als Facebook vind ik het moeilijk om mijn draai te vinden. Ik ben altijd in mijn achterhoofd een beetje bang dat mensen niet zit te wachten om mijn enthousiasme over gezondheid. Dus ik praat er niet zoveel over als ik wel zou willen en ik doe er veel minder mee dan ik eigenlijk kan. En dat is zonde!

Mijn vriend, David, weet wel het een en ander van communicatie en media. Hij heeft me al meerdere malen er op gewezen dat bloggen momenteel hét middel is om met een groot publiek in contact te komen. Ergens in mijn achterhoofd weet ik dat hij gelijk heeft. Zelf volg ik ook allerlei blogs en heb best plezier in het lezen er van. Daarnaast hou ik van schrijven en heb ik in David ook nog eens mijn eigen fotograaf die bij mijn hersenspinsels leuke foto’s kan en wil maken. Waardoor laat ik me dan tegen houden?

Blog01

Wat me tegen houdt is heel simpel: onzekerheid. Er zit een klein, onzeker meisje in mij die vervelende vragen fluistert. Wat als je niks hebt om over te schrijven? Wat als ze je blogs niet leuk vinden om te lezen? Wat zullen ze van je vinden als je na een paar blogs de moed verliest en stopt? Enne… hoe ga je die blogs eigenlijk op je website krijgen? Eigenlijk laat ik me dus bij voorbaat al tegenhouden door het fluisterstemmetje in mijn hoofd omdat ik me bij voorbaat al kan schamen voor als ik zou falen. Verdorie… Dat is best confrontrerend.

Dus vraag ik mezelf al een hele tijd af: wat heb ik nodig om mijn onzekerheid te doorbreken en meer te gaan werken als leefstijlcoach. En ik ben tot de conclusie gekomen dat ik daarvoor drie dingen nodig heb:

  1. Kwetsbaarheid (of moed).
   Een van mijn favoriete onderzoeksters en schrijfsters is Brene Brown. Ik heb haar soort van ontmoet via een TedTalk en vervolgens een paar van haar boeken gelezen. Zij stelt dat openheid en kwetsbaarheid de drijvende kracht is tegen schaamte en onzekerheid. Door mijzelf via deze blog een beetje bloot te geven, geef ik het fluisterstemmetje in mijn hoofd minder macht over mij. Want ik weet wel dat ik niet de enige ben die met dit soort onzekerheden loopt.
  2. Een doel.
   Een belangrijk onderdeel van mijn werk is het stellen van doelen. Een werkbaar doel moet concreet zijn en er moet een bepaalde tijdsdruk op liggen. Het moet uitdagend zijn en ook reeël. Door je doel te delen met de mensen in je omgeving zorg je er voor dat je nog meer gemotiveerd bent om je aan je doel te houden. Nou… daar gaat ie dan:

In de komende 52 achtereengesloten weken vanaf vandaag post ik iedere week een blog over  de rode draad in mijn leven: mijn kijk op gezonde leefstijl. Deze blog maak ik via mijn eigen website en deel ik via mijn facebookpagina op een vaste dag in de week (zondag).

Ik begin expres niet op 1 januari, want dat is zo cliché. Eigenlijk had ik direct na mijn vakantie al willen beginnen en dat is ook al weer een paar weken geleden. Stoppen met vooruitschuiven en mezelf aan mijn voornemen houden gaan een grote uitdaging zijn.

   1. Oefening
    Als kind vond ik schrijven al heel leuk, dus het schrijven van blogs laat me mijn schrijftalent verder ontwikkelen. Het is ook een oefening in creatief zijn in onderwerpen en het niet te ingewikkeld te maken. Wekelijks bloggen dwingt me regelmatig met mijn bedrijf bezig te zijn. En het is een goede oefening om lezers te laten delen in mijn al dan niet gezonde leven en mijn interesse in allerlei aspecten van een gezonde leefstijl.

Dus… daar gaat ie dan… dit is waar mijn blogavontuur begint. Voor, door en over gezonde leefstijl. Ik hoop dat we er samen veel plezier aan gaan beleven!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *