Geroosterde paprika-tomaat soep

Met koude, regenachtige dagen zoals de dagen waarop we dit weekend worden “getrakteerd”, heb ik nooit zo veel zin om om het huis uit te gaan. Al helemaal niet om naar de winkel te lopen en te bedenken wat we willen eten. Een soepje is dan snel klaar, eet makkelijk weg en geeft ook nog eens een beetje troost en warmte op zo’n gure dag. Soep is ook ideaal om wat extra groenten te eten (waar veel mensen toch wel moeite mee hebben) en als je veel groenten toevoegd zorgt dat ook nog voor extra vezels voor een goede en gezonde darmwerking.

Als het aan mijn vriend ligt eten we nooit meer iets anders dan tomatensoep. Hij is er dol op. Nou ben ik zelf niet altijd een grote tomaten-fan geweest, dus die wens deelde ik niet zo met hem. Totdat ik deze soep vond in het kookboek van Amber Albarda. De groenten worden geroosterd in de oven wat de soep een bijzonder lekkere smaak en structuur geeft. In het originele recept wordt gerookt paprikapoeder gebruikt. Gewone paprika poeder (of pikante paprika poeder) kan ook, maar wij hebben ontdekt dat gerookt paprika poeder echt wel een extra “kick” geeft aan deze soep. Gerookt paprika poeder doet het overigens ook heel goed over een gebakken eitje of in een omelet. Probeer het eens.

Groot voordeel van deze soep vind ik dat er geen gekke ingredienten in zitten. Het zijn allemaal dingen die we eigenlijk altijd wel in huis hebben. Perfect voor dagen zoals deze, want we hoeven dus de deur niet uit. En deze soep leent zich perfect voor het maken van bulk-hoeveelheden en om eventueel in te vriezen.

Ingrediënten voor 4 personen:

  • Olijfolie
  • 3 uien, in kwarten gesneden
  • 3 dikke tenen knoflook (gewoon in het velletje)
  • 4 tomaten in kwarten gesneden zonder de zaadjes
  • 1 grote rode paprika, in kwarten gesneden zonder zaadjes
  • Tijm (gedroogd is prima)
  • Fijn zeezout en versgemalen peper
  • Handje vol verse basilicum
  • Gerookt paprika poeder
  • 750 gram groentebouillon
  • Optioneel: amandelsnippers

Blog-011

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 190 °C. Vet een bakplaat licht in of leg er een bakpapiertje op. Leg de uien, tomaten en paprika met hun velletje naar beneden met de knoflook op de bakplaat. Strooi tijm over de tomaten en een beetje olijfolie over de uien en de paprika. Bestrooi alle groenten met peper en zout en zet de bakplaat ongeveer een half uur in de oven totdat de uien bruin worden en beginnen te karameliseren en alles er geroosterd uit ziet. Eventueel kan de grill hierbij helpen om echt dat geroosterde smaakje te krijgen.

Haal de bakplaat uit de oven, verwijder de velletjes van de knoflook en pureer de groenten samen met de basilicum in een keukenmachine, een blender of met de staafmixer. Voeg het (gerookte) paprikapoeder toe en meng in etappes met de groentebouillon. Breng de soep nog even aan de kook en breng eventueel op smaak met wat extra zout en peper. Garneer de soep in een kom met wat amandelsnippers en eventueel nog wat basilicum.

Wij eten deze soep graag met een kaas-ui breekbroodje uit de oven. Nou ja.. wij eten eigenlijk iedere soep graag met een kaas-ui breekbroodje uit de oven 😉

Eet smakelijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *