Gezond én betaalbaar eten. Hoe dan?

Naast de vaste woonlasten gaat een groot deel van ons inkomen naar de boodschappen. Een veelgehoord excuus om niet zo gezond te leven als we wel graag zou willen is dat gezond eten te duur is. Aan de ene kant zit hier wel een kern van waarheid in, aan de andere kant kan je het zo duur maken als je zelf wilt. Er zijn verschillende slimme tips en trucs die ik met je wil delen om de kosten van de boodschappen een beetje onder controle te houden en misschien wel behoorlijk omlaag te brengen.

Voorbereiding

Gezond eten kost een beetje voorbereiding. De snelste manier om geld te besparen is om te koken met wat er in de aanbieding is in de supermarkt. Hiervoor is het handig als je meer dan 3 recepten in je repetoir hebt. Op internet kan je een heleboel leuke en lekkere recepten vinden. Er is zelfs een app ontwikkeld voor het koken met aanbiedingen. Zelf volg ik een aantal blogs die af en toe lekkere recepten op facebook voorbij laten komen voor inspiratie en ook Pinterest is daar een mooi medium voor.

Daarnaast is het makkelijk scoren door vaker vegetarisch te eten aangezien vlees meestal het duurste onderdeel van de maaltijd is. Kies ook voor groente en fruit van het seizoen. Die zijn goedkoper, lekkerder en voedzamer. Mooie overzichten hiervan vind je op internet en via een app.

Waar doe jij je boodschappen?

De appie op de hoek is niet de enige mogelijkheid die je hebt. Hij is misschien wel het dichtste bij (lees: het makkelijkst), maar vaak loont iets meer inspanning wel de moeite. Andere winkelketens zijn goedkoper. Het kan zinvol zijn om de wekelijkse boodschappen te verdelen over twee of drie winkels.

markt

De markt is een prachtige plek om goed en goedkoop boodschappen te doen. Iedere woensdagochtend ga ik naar de markt voor eieren, groente & fruit, knoflook & uien en soms noten, vlees of vis. Als je in de namiddag gaat kan je vaak mooie deals maken omdat marktkooplui niet graag hun verse waren weg gooien maar liever aan jou meegeven.

Verse kruiden haal je het allerbeste bij een Turkse of Marokkaanse groenteman. Hier koop je bossen peterselie, bieslook en koriander voor een euro, waar je in de supermarkt waarschijnlijk meer dan 10 euro voor betaalt. En gedroogde kruiden haal je het beste bij een toko. Hier betaal je veel minder geld voor véél meer kruiden.

In de supermarkt

Ook in de supermarkt kan je slimme keuzes maken die vriendelijk zijn voor de portemonnee. Zelf je groente afwegen in plaats van een voorverpakte hoeveelheid loont al. Daarnaast is het goedkoper om zelf je groente en vlees in stukjes te snijden in plaats van voorgesneden te kopen. Let hierbij voor de aardigheid eens op de kiloprijs die vaak op de verpakking of op de bordjes staat.

Koop producten als aardappelen en rijst in grote, merkloze verpakkingen. Een kilo zilvervliesrijst in een doorzichtige plastic zak bij de Dirk kost ruim de helft minder dan 400 gram rijst in een mooi kartonnetje van Lassi. Toko’s hebben overigens mega verpakkingen voor mega gezinnen!

Groente en fruit uit de diepvries, blik of pot zijn een prima alternatief voor vers. Zelf hou ik niet zo van groenten uit blik of pot, maar de voedingswaarde is in ieder geval prima. Ik kies liever voor ingevroren producten. Zo kun je wél het hele jaar door frambozen en blauwe bessen eten of sperziebonen als die even niet in het seizoen zijn.

Laat tot slot superfoods zo veel mogelijk links liggen. Aan de ene kant is het mooi dat ze steeds toegankelijker worden en je er niet persé voor naar een biologische winkel hoeft. Aan de andere kant is roomboter veel goedkoper dan kokosolie, is zilvervliesrijst minstens net zo voedzaam als quinoa en bevatten “gewone” groenten en fruit alle vitaminen en mineralen die je nodig hebt.

In de keuken

Zelfs in de keuken kun je uiteindelijk geld besparen. Mensen zijn tegenwoordig enorme voedselverspillers en dat is zonde en niet nodig. Gebruik je koelkast en vriezer verstandig. Weet hoe lang je dingen kan bewaren en wat de juiste plek is.

koelkastindeling

Leer bovendien inschatten hoeveel je nodig hebt zodat je niets hoeft weg te gooien. 100 – 150 gram vlees of vis per persoon is genoeg, gecombineerd met 200 gram groente. Twee tot drie aardappeltjes of 80 – 100 gram droge pasta/rijst per persoon is vaak ruim voldoende. Alleen als je een bouwvakker bent of een intensieve sporter kan je wel vier of vijf aardappelen op of 25 gram pasta/rijst extra. Meer is echt niet nodig. En heb je toch te veel gekookt? Gooi het niet weg maar eet het de volgende dag als lunch. Of vries het in voor als je een keer geen tijd hebt om te koken. Of verwerk het in een nieuw gerecht.

Wat is jouw beste bespaar tip om goedkoop én gezond te kunnen eten?

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *