Blog 02: Makkelijke, gezonde, vet-arme, zéér smaakvolle brownies!

Eigenlijk was ik van plan om mijn tweede blog een heel ander onderwerp te geven. Totdat ik voor het weekend een vriendin sprak. Die vertelde dat haar vriend, wegens gezondheidsredenen, de komende tijd zo vet-arm mogelijk moet eten. Dat is al een opgave op zich, maar hij viert dit weekend ook nog eens zijn verjaardag. Hij zou dus eigenlijk niet eens een taartje mogen eten op zijn eigen verjaardag. Dat kan natuurlijk niet! De raderen in mijn hoofd gingen meteen draaien en ik herinnerde me een recept voor “gezonde” brownies die ik al eerder heb geprobeerd. Aangezien ik toch al van plan was om mijn blog te gebruiken om zo nu en dan een recept te delen, maak ik meteen maar van deze gelegenheid gebruik.

De afgelopen jaren zijn we met zijn allen in de ban van de gezonde recepten. Toen de superfoods al weer op hun retour waren kwamen er allerlei gezonde baksels via verschillende blogs voorbij. Een van die baksels (waarop ieder blog zijn eigen variant maakte) waren gezonde brownies met als geheim ingredient courgette. Inmiddels zijn er ook varianten met avocado en zoete aardappel te vinden. Groente in baksels (zoals courgette, maar ook wortel, bieten, aardappels) maken het beslag blijkbaar luchtig en sponzig. Ik was best geintrigeerd door dit concept en ook een beetje sceptisch. Dus ik heb een van de beschikbare recepten uitgeprobeerd vorig jaar en tot mijn verassing was dit erg lekker! Helaas kon ik met dit recept in dit geval niet uit de voeten omdat de Jarige Job zo vet-arm mogelijk moet eten. De amandelmeel en de hoeveelheid kokosolie die gebruikt wordt maken het toch behoorlijk vet.

Dus de zoektocht ging door en uiteindelijk koos ik voor dit recept. Ik heb hiervoor gekozen omdat de enige bronnen van vet komen uit de eidooiers, de paar theelepeltjes kokosolie (in tegenstelling tot 200 gram in sommige andere recepten) en de cacaopoeder. Gelukkig is die cacaopoeder verdeeld over het hele baksel en helaas kom je daar niet onder uit als je de brownies naar chocolade wil laten smaken. De enige aanpassing die ik heb gedaan verder is dat ik het recept heb verdubbeld om het naar een verjaardagshoeveelheid te promoveren en ik heb volkorenmeel gebruikt in plaats van speltmeel, omdat ik dat in huis had.

Dit heb je nodig:

 • 20 dadels zonder pit
 • 4 bananen in stukjes
 • 400 gram courgette (1 flinke courgette dus) in blokjes
 • 4 eieren
 • 6 theelepels gesmolten kokosolie
 • 2 eetlepels honing
 • 200 gram volkorenmeel
 • 150 gram cacao poeder
 • 2 theelepels bakpoeder
 • Snufje zout

Brownie Ingredienten

En vervolgens doe je dit:

 • Verwarm de oven voor op 180 graden en zet vast een bakblik klaar met een bakpapiertje er in.
 • Hak de dadels fijn in een keukenmachine en voeg daar de banaan, de courgette en de eieren aan toe. De keukenmachine mengt dit tot een licht gekleurd, vloeibaar prutje. Geen paniek, dat hoort.
 • Want nu voeg je de rest van de ingredienten toe. Spatel alles rustig door elkaar, in een grote kom, totdat er een zacht, donkerbruin beslag ontstaat.
 • Giet het beslag met de spatel in het bakblik en verdeel het beslag zodat het overal ongeveer even hoog is.
 • Volgens het oorspronkelijke recept is de baktijd 35 – 40 minuten. Onze oven doet er altijd wat langer over dus ik heb de brownie 10 minuutjes langer laten staan.

Gezonde brownie

En dan uiteindelijk komt dit er uit! Gefeliciteerd met je verjaardag Vincent en ik hoop dat je deze brownie lekker vindt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *