Mediteren kun je leren

Al zeker een jaar of 3 stond het op mijn to-do lijstje: “iets met mindfulness of meditatie doen”.  Ik betrapte mijzelf er in toenemende mate op dat wanneer iemand me vroeg hoe het met me ging, mijn standaard antwoord werd: “Goed!… druk…!”. En ik hoor veel mensen om me heen datzelfde antwoord geven. Alsof het-druk-hebben een soort status symbool is. Ergens willen we het helemaal niet altijd druk hebben en meer rust in ons leven.

Sinds een paar jaar komt mindfulness steeds meer in de media en populaire bladen. Het beoefenen van mindfulness is het volledig aanwezig zijn in het moment, in plaats van leven op de automatische piloot. Wat dat ook maar mag betekenen.
En daar hebben we natuurlijk vooroordelen en plaatjes bij. Mediteren en mindful zijn gebeurt in kleermakerszit op een kussen, omringd door wierook en van die klankschalen. Tussen vrouwen met oksel haar en mannen met knotjes. Die natuurlijk vegetarisch eten, kruidenthee drinken en geitenwollensokken dragen. Toch?

En waarom zou je dat eigenlijk moeten willen? Meer mindful zijn? Volgens wetenschappelijk onderzoek naar meditatie en mindfulness zijn er echt wel duidelijke en meetbare voordelen aan. Door het beoefenen van mindfulness verbetert je aandacht en je concentratie. Je piekert en oordeelt minder. Je bent je meer bewust van spanning en ontspanning in je lichaam. Je wordt meer bewust van emoties in je lichaam en reageert minder heftig op emoties. Je wordt je bewuster van hoe je reageert, minder impulsief en meer compassie. Dat klinkt dan wel weer goed. Oke… misschien moet ik me daar dan toch maar eens in gaan verdiepen.

Goal-of-Headspace

Om te leren meer mindful te zijn schieten de cursussen als paddestoelen uit de lucht. Meedere malen heb ik overwogen om aan zo’n cursus mee te doen. En toch deed ik het elke keer niet. Zo’n cursus zou dan 8 weken moeten duren. Dat is nog te overzien. Maar dat wordt dan dus 8 keer een complete door de weekse avond. Hmm… dat is al minder. En als huiswerk moet je dan elke dag minimaal een uur in stilte zitten en een bodyscan doen en weet ik wat nog meer. Ja dáág! Daar heb ik dus echt geen tijd voor. Ik raak al gestresst bij het idee…

En toen ineens kwam Headspace op mijn pad. Headspace is het bedrijf van Andy Puddicombe. Andy is een expert op het gebied van mindfulness en meditatie en hij is de eerste persoon die mij helder en duidelijk heeft kunnen uitleggen en laten voelen wat mindfulness en meditatie is. En ook wat het niet is. Hij is ook de stem van de geleide meditaties van Headspace. Ik heb me aangemeld voor zijn gratis programma “take 10”. Tien minuten per dag zitten en niks doen dat moet toch wel te doen zijn. Na die 10 dagen (die ik volgens mij verdeeld heb over 20 dagen in plaats van 10 achtereenvolgende dagen) was ik uiteraard nog niet overtuigd van het effect, maar het intrigeerde me wel. Toen heb ik mezelf een jaarabonnement op Headspace cadeau gedaan. Het heeft een tijdje geduurd voor ik van dagelijks mediteren een gewoonte heb kunnen maken, maar het is me gelukt. Vandaag heb ik de mijlpaal van 180 dagen (een half jaar!) achter elkaar mediteren gehaald! In mijn volgende blog ga ik iets meer vertellen over Headspace en wat de effecten van dagelijks mediteren zijn voor mij. Maar om te vieren dat ik nu een aantal mijlpalen achter elkaar heb gehaald mag ik twee keer 3 gratis maanden Headspace weg geven! Dus mocht je daarin interesse hebben of meer willen weten over het onderwerp: laat het me weten!

6 gedachten over “Mediteren kun je leren

 1. Inge Bronger

  Hi Janneke,

  Wat een leuk blog! Moet zeggen dat ik precies hetzelfde over mindfullnes denk. Mega interessant, maar ik kom er maar niet aan toe, terwijl ik denk dat ik het heel goed kan gebruiken.

  Ik kom dan ook heel graag in aanmerking voor 3 maanden headspace

  Groetjes, Inge

  Reageren
  1. admin Bericht auteur

   Hey Inge!

   Excuus voor mijn trage reactie, ik ben nog niet helemaal ingesteld op reacties op mijn blogs haha!
   Wat een enthousiaste reactie. Ik deel heel graag 3 maanden Headspace met je. Ik stuur je zo meteen de code door.
   Enige voorwaarde die ik heb is dat we “vriendjes” worden binnen headspace. Dan kunnen we elkaar stimuleren om
   de gewoonte op gang te brengen/houden. Deal?

   Groetjes, Janneke

   Reageren
 2. Linda

  Hey Janneke, dat klinkt wel goed zeg. Ik ken het nog niet, headspace maar lijkt wel een hele fijne manier om inderdaad een dagelijks ritueel van het mediteren te maken. Ik gebruik de app Calm regelmatig om kort te mediteren, 2 of 5 minuten. Lijkt heel kort maar kan toch enorm helpen op een drukke, onrustige dag.

  Reageren
  1. admin Bericht auteur

   Hey Linda, die app ken ik nog niet. Twee of vijf minuten is kort inderdaad, maar het helpt absoluut!
   Zo blijft het laagdrempelig en “te doen”. Goed bezig! Groetjes

   Reageren
 3. Linda

  Hoi Janneke,
  Het lijkt me wel leuk om mijn schoonzus Carola uit te dagen om een periode elke dag te mediteren. Mag ik zo brutaal zijn te vragen of je nog steeds een proef abonnement beschikbaar hebt?
  Met allebei een baan en kleine kinderen in huis zal dit best even zieken worden naar tijd!

  Groetjes!

  Reageren
  1. admin Bericht auteur

   Hoi Linda,
   In principe zijn de twee 3 maanden abonnementen vergeven en de twee maand abonnementen in reservering. Het kan zijn dat een van de twee liefhebbers alsnog afvalt, dan zal ik het je zeker laten weten. Wat Carola in ieder geval kan doen is de gratis eerste 10 sessies doen om te kijken of het uberhaupt wat is voor haar. Dat is ook wat ik met de andere twee heb afgesproken die interessie hadden. En anders zou je haar ook nog zelf een proefabonnement van een maand (10 euro) kunnen geven: https://www.headspace.com/giftcheckout/setup

   Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *