Blog 03: Met een schone lei beginnen

Ruim 10 jaar geleden gooide ik mijn leefstijl compleet om. Ik was veel te zwaar. Ik had een slechte conditie en rookte ongeveer een pakje sigaretten per dag. Eigenlijk van de ene dag op de andere ging ik het helemaal anders doen. Door mezelf te wegen en mijn kledingmaat onder ogen te zien stelde ik mijn doel. Er moest 40 kg van mijn gewicht af… Met behulp van een (inmiddels heel ouderwets) schrift en calorieënboekje hield ik bij wat en hoeveel ik at. Door stuk voor stuk de calorierijke voedingsmiddelen en dranken te vervangen voor magere of gezondere varianten pakte ik mijn eetpatroon aan. Daarnaast ging ik 5 – 7 dagen per week sporten en stopte ik cold turkey met roken. Anderhalf jaar heb ik mijn zelf ontworpen strakke regime nageleeft. Mijn doel heb ik dan ook gehaald. Dit is wat heeft gewerkt voor mij.

“Verander wat je niet kunt accepteren, accepteer wat je niet kunt veranderen.”

En dat is een belangrijk stukje. Dit is wat heeft gewerkt voor MIJ. Ik raad niemand aan om aan vier grote leefstijl-thema’s tegelijk te werken en zeker niet zo drastisch. Op internet en via verschillende Facebookpagina’s kan je vele succesverhalen lezen met indrukwekkende voor en na foto’s. En vaak zie ik daaronder dan mensen vragen naar het trainingsschema wat degene heeft gebruikt of naar zijn of haar dieet. Dat is natuurlijk heel begrijpelijk. We willen allemaal graag meeliften op het succes van een ander. Maar helaas werkt het vaak niet zo. Jouw eigen succesformule is afhankelijk van zo ontzettend veel factoren. Je kan niet zomaar een standaard schema of het plan van iemand anders over jouw leven heen plakken en verwachten dat het allemaal automatisch goed zal komen.

Sommige mensen stoppen cold turkey met roken. Zonder enige voorbereiding en op basis van een impulsief besluit. Anderen hebben een plan nodig of bouwen liever de hoeveelheid sigaretten af. Sommige mensen tellen graag calorieën om af te vallen. Anderen vallen goed af door de grootte van de porties een beetje meer in de gaten te houden. Voor sommige mensen is het al een hele uitdaging om “gewoon” aan voldoende beweging te komen. Terwijl anderen zich inschrijven voor een sportwedstrijd en daarvoor een paar keer per week hard trainen.
En het hoeft ook lang niet altijd over grote, ingrijpende veranderingen te gaan. Voor mij was dit destijds écht nodig, maar mijn leefstijl blijft een punt van aandacht. Als mijn aandacht verslapt dan kom ik vrij makkelijk weer in gewicht aan. Mijn lichaam is daar heel goed in blijkbaar… Lucky me… Dus ik moet scherp blijven, op mijn voeding en op regelmatige beweging. Maar het moet ook leuk en haalbaar zijn allemaal. Zo zijn mijn vriend en ik recent na onze vakantie van 6 weken eens kritisch naar ons leefstijl gaan kijken en hebben we wat veranderingen aangebracht. En er zijn ook weer wat kleine aandachtspunten verslapt waar ik me niet eens bewust van was. De komende weken zal ik deze veranderingen eens met je delen.

"Tabula Rasa" is Latijn voor een schone lei, een onbeschreven blad

“Tabula Rasa” is Latijn voor een schone lei, een onbeschreven blad

Tsjah en wanneer begin je dan met je nieuwe, goede gewoonten? Een vakantie is altijd een mooi punt voor een frisse start. Verjaardagen en de jaarwisseling kunnen ook een goed moment zijn. En als je niet nog langer wil uitstellen; waarom niet morgen? Waarom niet vandaag? Dat is dan ook precies het idee achter mijn bedrijf. Ik geloof dat iedereen, altijd, opnieuw kan beginnen. Nu, morgen, in het nieuwe jaar. Met een schone lei. Als een onbeschreven blad. Een Tabula Rasa.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *