Meten is weten – Eetdagboek

Hoewel een gezonde leefstijl over veel meer gaat dan alleen eten, ligt een gezond eetpatroon wel aan de basis. De meeste mensen die ik spreek zouden graag een paar kilootjes minder wegen. Daarnaast zijn er ook mensen die wel een gezond gewicht hebben maar niet zo gezond eten. Een kleine uitzondering  wordt gevormd door de mensen die voor hun sport of hun gezondheid wel wat zouden mogen (of willen) aankomen. Wat het doel ook is, al deze mensen stellen dezelfde vragen. Eet ik wel genoeg? Eet ik niet te veel? Eet ik te eentonig? Eet ik te veel vet of te weinig eiwitten? Voor al deze mensen geldt dezelfde regel om antwoord te geven op deze vragen: Meten is weten!

De beste manier om te evalueren of er wat valt aan te passen in je eetpatroon is het bijhouden van een eetdagboek. Dit kan je op verschillende manieren doen. Ik heb door de jaren heen drie varianten van een eetdagboek bijgehouden, die me alle drie op hun eigen manier hebben geholpen. Ik heb voor je op een rij gezet wat de voor- en nadelen van deze drie varianten zijn.

  1. Eetdagboek op papier

Hiermee ben ik ooit gestart toen ik 18 was. Gewapend met een schrift en een pen hield ik elke dag bij wat ik at en hoeveel ik at. Het loont ontzettend de moeite om een week lang alles op te schrijven wat je op een dag eet en drinkt. Veel mensen die willen afvallen denken dat ze écht niet zo veel eten. Of dat ze al aankomen van lucht! Vaak is het dan schrikken aan het eind van de dag als je ziet dat ze ongemerkt toch een hele boel bij elkaar snaaien. Zelf heb ik hierbij ook nog de hoeveelheid kcal opgezocht wat overal in zat. Destijds nog met een old-school calorieënboekje. Dit was wel een beetje een gedoe, zeker aangezien het tegenwoordig zo veel makkelijker kan. Maar het heeft me heel veel geleerd en op een gegeven moment weet je uit je hoofd hoeveel kcal zitten in de voedingsmiddelen die je vaak gebruikt.

Voordelen: Een eetdagboek op papier is makkelijk overal mee naar toe te nemen en makkelijk bijschrijven. Zo is de kans dat je iets vergeet het kleinst. Handigheid met een computer of telefoon is niet nodig. Groot voordeel is dat je ook de tijden waarop je eet kan noteren. Hieruit haal je nog meer informatie over je eetpatroon, die je niet haalt uit de andere twee mogelijkheden.

Nadelen: Geen directe informatie over de hoeveelheid kcal die je met je eetpatroon naar binnen werkt. Hiervoor is dus extra moeite nodig. Er is ook geen extra informatie over macronutrienten (koolhydraten, eiwitten en vetten) of micronutrienten (vitaminen,mineralen). En als je het schrift kwijt bent… dan ben je terug bij af.

Blog012

  1. De “Eetmeter” van het voedingscentrum

Toen ik met mijn opleiding tot leefstijlcoach begon in 2013 werd ons deze tool aangeraden om meer informatie uit een eetdagboek te halen. Iedere dag heeft een rubriekje voor ontbijt, lunch, diner en tussendoortjes. Naast elke rubriek staat een direct overzicht van de hoeveelheid kcal in elk product en dit overzicht is aan te passen naar macronutriënt.

Voordelen: Het is een online tool dus je kan overal inloggen. De eetmeter is ook gekoppeld aan een app (hier heb ik geen persoonlijke ervaring mee). Het geeft zeer uitgebreide informatie over macro- én micro nutrienten en ook zeer uitgebreide en gerichte informatie over waar deze macro- en micronutrienten in zitten. Je kan dus zelf aan de slag door meer of minder van bepaalde voedingsmiddelen eten en kijken wat er dan gebeurt in je statistieken. Je coacht jezelf als het ware. Het systeem onthoudt de voedingsmiddelen die je vaak eet dus dat maakt het toevoegen er van steeds makkelijker hoe langer je het gebruikt. Je kan ook je eigen maaltijden samenstellen en opslaan dus dat maakt toevoegen ook makkelijker.

Nadelen: Er zijn een hoop knoppen en mogelijkheden dus enige handigheid met de computer is wel gewenst. Hoewel de database regelmatig wordt geupdate staan niet alle voedingsmiddelen er handig in. Soms moet je dus improviseren door iets te kiezen wat er op lijkt. Er is niet heel makkelijk een kort en bondig dagoverzicht te voorschijn te halen. De overzichten die beschikbaar zijn geven meteen alle mogelijke informatie, wat nogal overwelmend kan zijn.

ontbijt-in-eetmeter

  1. My Fitness Pal (MFP)
    Dit is een van mijn favoriete apps. Eigenlijk heeft deze app (bijna) alle voordelen van de eetmeter en alle nadelen van de eetmeter neemt deze app weg. Zowel de app als de site zijn heel vriendelijk in gebruik en het grote voordeel van de MFP app is dat je streepjescodes kan scannen. Dát maakt het bijhouden en opzoeken van je favoriete voedingsmiddelen zo veel makkelijker! Daarnaast kan je met tijdsgebonden doelen werken waarbij MFP aangeeft hoeveel je nog mag eten op een dag. MFP synchroniseert met activity trackers (zoals mijn Fitbit) en verrekent ook meteen hoe actief ik ben met hoeveel ik nog mag eten.

Klein nadeel vind ik dat MFP standaard geen informatie geeft over vitaminen en mineralen (de micronutriënten). In principe kan je prima zonder deze informatie, maar mocht je die wel graag willen dan kan je opwaarderen naar de Premium versie voor 10 euro per maand of 50 euro per jaar. Dit zijn natuurlijk geen belachelijke bedragen maar ik vind het toch een nadeel. De premiumversie is wel heel interessant voor mensen die veel en serieus trainen. Je kan namelijk doelen specifiek maken per dag en het systeem geeft feedback over wanneer je meer of minder eten nodig hebt in relatie tot je training.

ontbijt-in-MFP

De komende week ga ik zelf weer eens een eetdagboek bijhouden op papier en via MFP. Volgende week deel ik met je wat ik zoal gegeten heb en wat ik aan lichaamsbeweging heb gedaan. Eens kijken of ik nog steeds zo gezond en gebalanceerd leef als ik denk…. of dat er misschien wel weer wat aan te passen valt… Ik ben benieuwd! Doe je mee?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *