Minder vlees eten

Afgelopen week was mijn vriend een weekje op skivakantie met een groep vrienden. Zelf ben ik niet zo’n skiër (en wel vrij blessure gevoelig), dus laat mij maar lekker thuis. Dus deze week heb ik het er lekker van genomen: niet te laat naar bed, een goed boek lezen in plaats van alle series bijhouden en op tijd opstaan. Best fijn voor een ochtendmens zoals ik. Ook wat eten betreft ben ik even all out gegaan. Ik heb veel vis en champignons gegeten (daar heeft mijn vriend een hekel aan) en ik heb de tijd genomen om een aantal nieuwe recepten uit te proberen.

Fokke-en-Sukke-eten-steeds-minder-vlees-140512(3205)

Terug kijkend op deze week valt me op dat er deze week een thema in mijn voeding is ontstaan. Eigenlijk heb ik nagenoeg geen vlees gegeten. Ik ben ook geen grote vleesliefhebber, dat scheelt. Na mijn laatste grote doel op het gebied van mijn leefstijl (dagelijks mediteren) is mijn huidige doel het eten van minder vlees. Nederlanders houden erg van vlees. We eten het op ons brood, bij de warme maaltijd, bij de borrel. Over vegetariers wordt over het algemeen wat neerbuigend gedaan (dat zullen wel van die geitewollensokkentypes zijn). Toch wint, volgens verschillende bronnen, de flexitariër steeds meer terrein. Een flexitariër is iemand de minstens 1 dag per week geen vlees eet. Volgens dezelfde bronnen is maar liefst 83% van de Nederlanders bewust of onbewust flexitariër. Dat betekent dus dat nog geen 20% van de Nederlanders dagelijks vlees eet. Ik weet niet hoe representatief dit is voor mijn directe omgeving… Maar ik ging wél op onderzoek uit.

Basically zijn er 5 belangrijke redenen om minder vlees te eten. Doe het voor…

… je gezondheid. Vanwege het hoge gehalte aan verzadigd vet en zout/nitraten wordt vooral rood vlees en bewerkt vlees in verband gebracht met verschillende ziektes en aandoeningen, waaronder obesitas, diabetes type 2 en hart- en vaatziekten.

…. het klimaat. De wereldwijde veehouderij draagt bij aan maar liefst 12% van de wererdwijde uitstoot van broeikasgassen. Deze gassen (methaan en lachgas) zijn krachtiger dan CO2. Aan de productie van 1 kg Nederlands rundvlees wordt net zo veel gas uitgestoten als bij het rijden van 224 km met een auto.

….. de natuur. Werendwijd wordt er enorm veel bos gekapt om ruimte te maken voor begrazing van vee en de teelt van veevoer. Jaarlijks verdwijnt zo’n 3 miljoen hectare (bijna het oppervlak van Nederland) aan regenwoud voor veeteelt. Door deze ontbossing verdwijnt het leefgebied voor veel planten en dieren.

… waterbesparing. Voor de productie van al het vlees dat in Nederland gegeten wordt is even veel water nodig als 13 maal het jaarlijkse watergebruik van alle Nederlandse huishoudens bij elkaar. En het meeste water daarvan wordt gebruikt om veevoer van te maken.

… je portemonnee. Vlees en vis zijn relatief best duur. Er zijn goedkopere, duurzamere mogelijkheden.

Oké… dus het is beter om minder vlees te eten. Maar…. wat kunnen wij carnivoren dan nog wel eten? En is vegetarisch eten dan niet saai? Nou, dat valt dus best wel mee!
Je zou in plaats van vlees een eitje kunnen eten. Een van mijn favoriete vegetarische gerechten is bijvoorbeeld Gado Gado met een gekookt eitje.

Gado
Dierlijke producten zijn prima te vervangen voor plantaardige alternatieven zoals noten ( en pinda’s, pitten en zaden), peulvruchten (bonen, linzen, kikkererwten, hummus, falafel), soja (tofu en tempé) Probeer eens deze wraps met spicy kikkererwten en hummus.
En mis je echt een burger op je bord of iets wat in ieder geval nog soort van lijkt op vlees? Kies dan voor de kant en klare vleesvervangers (zoals GoodBite, Tivall, Valess, Vivera) of probeer eens iets van de vegetarische slager. Misschien een goede combi met deze heerlijke champignon-courgette risotto!

Nou ben ik nieuwsgierig: Hoeveel dagen per week eet jij vlees? En wat is jouw favoriete vegetarische gerecht? Ik vind het leuk als je het met me deelt in een reactie!

Oh ja, ik heb de volgende bronnen gebruikt om te komen tot de vijf redenen om minder vlees te eten:
www.natuurenmilieu.nl
www.wakkerdier.nl
www.voedingscentrum.nl

 

Een gedachte over “Minder vlees eten

 1. Popkje Sytema

  Sinds jaren eet ik (steeds) minder vlees en ik heb gemerkt dat vooral mijn darmen dat een prima idee vinden. De nodige eiwitten haal ik uit peulvruchten, noten, paddenstoelen, kaas en eieren. Soms staat er nog wel kip of vis op het menu -af en toe een beetje rundergehakt- , gewoon omdat ik het lekker vind.
  Onderstaand recept komt uit eigen creatieve keuken en is in de winter net zo lekker als in de zomer.

  Witlofschotel met bleekselderij en tomaat (2 à 3 pers.)
  Nodig:
  600 gram kruimige aardappelen
  3 stengels bleekselderij (+ blad) in plakjes
  kruidenboterkruiden
  klontje boter/scheutje melk
  3 stronkjes witlof grof gesneden
  2 à 3 bosuitjes in grove ringen
  driekwart beker snoeptomaatjes – gehalveerd
  sap van een halve citroen
  iets rozemarijn
  2 eieren
  1 bekertje crème fraîche (125 g.)
  zout/peper
  1 tl kerriepoeder
  geraspte kaas

  Bereiden:
  Kook de aardappelen en de bleekselderij samen met zout, peper en wat kruidenboterkruiden, stamp ze fijn en maak er met boter en melk een dikke puree van. Bedek hiermee de bodem van een ingevette ovenschaal.
  Snijd de witlof grof, halveer de snoeptomaatjes en snijd de bosui klein. Meng dit, samen met de rozemarijn in een kom, besprenkel met citroensap en verdeel dit over de puree. Klop de eieren los in een kom en schep de crème fraîche er doorheen. Voeg kerrie toe, zout en peper naar smaak en giet dit over de witlof. Bestrooi de ovenschotel met een handje geraspte kaas en zet het 20 minuten in de voorverwarmde oven (ca. 150 oC )
  Eet smakelijk.

  Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *