Ont-moeten

Eigenlijk heb ik al een jaar of twee geleden met mezelf afgesproken dat ik maximaal 2 sociale dingen in 1 weekend plan. Dit is om mezelf te beschermen tegen te volle, drukke weekenden. Want verjaardagen, lunchdates, bijklets-avondjes en etentjes zijn heel gezellig, maar ze kosten ook veel tijd en energie. Voor ik het weet is het weer maandag en start ik de nieuwe werkweek met een half volle batterlij. Omdat de afgelopen weekenden niet bepaald gepland waren volgens mijn maximaal-2-sociale-dingen-regel heb ik in de loop van afgelopen week bewust een kruis gezet door dit weekend. Even helemaal niks moeten…

Het was dan ook grappig om me te realiseren dat mijn hersenen daar heel onrustig van werden; dat ont-moeten. Ze probeerden me uit alle macht te herinneren aan die cursus die nog moet worden uitgewerkt, wat administratie voor mijn werk dat nog moet worden gedaan, ons appartement wat eigenlijk van boven tot onder moet worden schoon gemaakt. Hé bah… daar word ik niet relaxed van.
Toen bedacht ik dat ik dit weekend tijd zou hebben om het boek dat ik aan het lezen ben uit te lezen. En hoppa, mijn hoofd maakte daar meteen een soort doel van. Alsof mijn weekend gefaald zou zijn als ik het doel niet haalde. Ofzo. Heel vermoeiend in ieder geval.

ontspanning is wie je bent

Tegelijkertijd werd ik me bewust van hoe vaak ik het woord “moeten” zeg of denk. En hoe vaak anderen dat ook doen. Als coach en fysiotherapeut ben ik daar sowieso erg alert op. Als iemand zegt dat hij/zij “aanstaande zondag weer een wedstrijd MOET spelen” of “een x aantal kilo’s MOET afvallen” dan wil ik eigenlijk altijd wel weten van wie dat dan “moet”. Nou ja… dan wordt het meestal wel genuanceerd, maar… ik begrijp toch wel wat er wordt bedoeld? Natuurlijk begrijp ik dat. Ik ga dan ook steeds meer begrijpen hoe krachtig onze woorden zijn en hoe tekenend onze woordkeus is.

In plaats van moeten zijn er verschillende woorden die je zou kunnen gebruiken die veel krachtiger zijn. Bijvoorbeeld: willen, kiezen, gaan, doen, kunnen en laten.
Ik moet wil die cursus uitwerken omdat ik daar beter van kan worden. Ik moet kies er voor mijn administratie op orde te houden. Ik moet ga 1 huishoudelijke taak per dag doen zodat het behapbaar blijft. Ik kan er natuurlijk ook voor kiezen om het door een huishoudelijke hulp te laten doen. Door deze andere woorden te kiezen verandert de motivatie, de verantwoordelijkheid en de energie van de zin.

niks moet niksen mag

Dit heb ik afgelopen weekend uiteindelijk gedaan: hard getraind in de sportschool en een wandeling gemaakt. Mijn boek uit gelezen (ha! Dus toch!) en vier films gekeken. Twee lekkere nieuwe recepten uit geprobeerd en eten voorbereid voor de komende twee werkdagen. Daarnaast ook nog nuttig bezig geweest door wat op te ruimen en schoon te maken in huis, een blog te schrijven en nog een uurtje aan mijn administratie te werken. Niet dat het nu klaar is, maar ach.. het is nooit écht klaar. Niet slecht voor een weekendje zonder doelen, deadlines of afspraken en toevallig zijn het ook nog eens allemaal dingen waar ik gelukkig van word.

Volgend weekend ga ik nog maar een keer zo’n weekendje ont-moeten. Doe je met me mee?

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *