Thuis trainen vs. trainen in een sportschool

Het is best raar om me te beseffen dat ik al 15 jaar aan krachttraining doe. Ooit ben ik begonnen met de groepslessen van Less Mills. Body Pump was al vrij snel mijn favoriet. Ik vond het heerlijk om sterker te worden en steeds een grotere schijf aan mijn stang te kunnen schuiven. Ik was een van de weinige vrouwen die de grootste schijven (10 kg) nodig had of aan durfde om de benen te trainen. Body Pump wisselde ik af met Body Combat, Body Balance en Body Attack. Ik ging zo vaak naar deze lessen dat ik al vrij snel de routine beter kende dan degene die de les gaf. Ik raakte er een beetje op uitgekeken terwijl mijn kennis van krachttraining groter werd toen ik fysiotherapie ging studeren.

Sindsdien heb ik altijd mijn eigen trainingen vorm gegeven. Het scheelt natuurlijk wel dat ik best veel kennis heb van anatomie, fysiologie, trainingsleer en verschillende varianten op oefeningen. Sinds mijn vriend en ik samen trainen zijn we begonnen met investeren in materialen om thuis te trainen. Eerst kochten we 4 dumbells met schijven zodat we ze zelf zwaarder of lichter konden maken. Toen volgden twee stangen en zwaardere schijven. Een set kettlebells kwam daarna en uiteindelijk een paar jaar geleden zelfs een squatrek en een bankje er bij gekocht.

thuis trainen

De voordelen van thuis trainen

Een groot voordeel van thuis trainen is dat je er niet voor de deur uit hoeft. Als je alles bij de hand hebt kan je op alle momenten van de dag je workout doen. Je hoeft dus niet door weer en wind naar de sportschool, je kan meteen los als je zin of tijd hebt. Op de lange termijn bespaar je geld door te investeren in je eigen materialen in vergelijking met de abonnementsprijzen van sportscholen. Daarnaast leer je door thuis te trainen creatief te zijn met de materialen die je hebt.

De nadelen van thuis trainen

Je best wat discipline nodig hebt om daadwerkelijk je oefeningen te doen. De kans op uitstelgedrag is hogor als je niet op een afgesproken tijd of op een afgesproken plek hoeft te zijn. Hoe vaak heb jij je al voorgenomen dat je nu écht thuis oefeningen zou gaan doen voor je buikspieren of je rugspieren of de zoveelste squat of push up challenge? En hoe vaak heb je die oefeningen daadwerkelijk gedaan, thuis op je matje? Precies, dus dat.

Zonder apparaten, zwaardere gewichten en katrolsystemen ben je beperkter in je trainingsmogelijkheden. Daarnaast moet je er wel de ruimte voor hebben. Zeker een squatrek en een bankje nemen behoorlijk wat ruimte in. Dus tenzij je kan trainen in je garage of een kamer over hebt moet je vrede hebben met de spullen in je huiskamer.

Liefje-trainbw

De nadelen van trainen in een sportschool

Aan trainen in een sportschool kleven best een hoop nadelen. Allereerst moet je er de deur voor uit. Je moet er extra moeite voor doen. Aangezien veel mensen van nature lui zijn, houden we daar niet zo van 😉 Daarnaast kunnen sportscholen best prijzig zijn. Hoewel de meeste sportscholen in eerste opzicht heel goedkoop lijken, maken de voorwaarden het dan weer lastig (bijvoorbeeld alleen trainen in de daluren en met een lang abonnement waar je aan vast zit). Je moet de beschikbare apparatuur delen met anderen, dus dat betekent dat je soms moet wachten. Je zit vast aan de openingstijden en piek/daluren van de sportschool. Bovendien moet je wel een béétje weten wat je doet om je niet in een hoekje te laten intimideren door grote indrukwekkende kerels (die als je pech hebt theatraal lawaai maken of niet erg fris ruiken).

De voordelen van trainen in een sportschool

De afgelopen maanden hebben we erg lopen wikken en wegen; blijven we thuis trainen of maken we toch de stap naar een sportschool. Uiteindelijk zijn we allebei blij dat we voor een sportschool hebben gekozen, ondanks de grote nadelen. De opties in een sportschool zijn enorm. Er staan grote, dure apparaten die je nooit voor je home gym zou kunnen aanschaffen. Dus ook als het druk is in de sportschool en je dus niet de oefeningen kunt doen die je had gepland, dan zijn er nog zeker 10 andere soortgelijke apparaten of oefeningen die je kunt doen in plaats daar van.

trainen in sportschool

Trainen in de sportschool scheelt ons onverwacht veel tijd, ondanks de reistijd heen en terug. We zijn nu standaard in 45 minuten klaar omdat we niet op elkaar hoeven te wachten om een bankje of een bepaald gewicht te kunnen gebruiken. We hoeven ook niet steeds alles op te bouwen en af te breken. Dumbells liggen klaar vanaf 4 kg tot zwaarder dan ik ooit kan tillen in mooie stappen van 2 kg. Dus als je een beetje lichter of een beetje zwaarder wil, dan pak je gewoon andere dumbells of stel je het apparaat een beetje bij. Thuis konden we met opbouwen en afbreken en wachten soms wel een uur tot anderhalf uur kwijt zijn. Dat is dus zeer kostbare winst.

Maar wat mij nog het meest verbaast en geholpen heeft is hoe goed de stimulerende omgeving werkt. Het is heel fijn om in een ruimte te zijn met meer mensen die daar maar met 1 doel komen: lekker hard trainen. Dat maakt dat we zelf ook nét wat harder werken en nét wat meer gewicht verplaatsen. Ook als we van te voren niet zo veel zin hadden, werkt dit heel motiverend. Dus… de komende twee jaar trainen we in de sportschool. En wat we daarna gaan doen… dat zien we dan wel weer!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *