Wandelen: Het Pieterpad

Mijn laatste blog sloot ik af met een vraag. Ga ik door met hardlopen of geef ik mezelf (weer) toestemming om te stoppen? Hoewel het meer een vraag was aan mezelf dan aan jou als lezer heb ik er wel veel reacties op gekregen. Dus dank je wel voor het delen van je visie! Inmiddels heb ik mijn besluit gemaakt, op basis van mijn ervaringen van vorig weekend.

Vorig jaar zijn mijn moeder en ik begonnen aan het Pieterpad. Dit is het langste LAW (Lange Afstand Wandelpad) van Nederland. Het loopt van Pieterburen in Groningen tot aan de Sint Pietersberg in Limburg. De totale lengte van het pad is 492 kilometer en wordt verdeeld over 26 dagetappes. De lengte van de dagetappes is gemiddeld tussen de 15 en 22 kilometer. Langs de route zijn er allerlei leuke B&B’s te vinden dus perfect voor een wandel-weekendje weg.

overzichtskaartje PieterPad

Mocht je nu bij jezelf denken “waarom zou ze dat in godsnaam willen doen”, dan zal ik dat uitleggen. Ik hou namelijk enorm van wandelen!  Het is best verbazingwekkend hoe ver onze voeten ons kunnen dragen. Het duurt alleen wat langer dan wanneer je het hardlopend doet, om even op mijn vorige blog terug te komen. Maar ik wandel vele malen liever 20 kilometer in 5 – 6 uren dan dat ik 10 kilometer hardlopend moet afleggen in iets meer dan een uur. Wandelen geeft mij namelijk wél de voordelen die ik van hardlopen nog niet heb gekregen. Het maakt mijn hoofd leeg. Het geeft me de kans om beter en dieper na te denken omdat ik lang en in een gestaag tempo beweeg. Wandelen put me niet zo uit als hardlopen dus vind ik het veel langer leuk. En ik hou erg van de natuur. Zowel duinen als bossen, zowel in de stad als op het platte land. Ik ben gewoon graag buiten.

Drentse Landschap

Beginnen aan het Pieterpad was een beetje een gok. Want het is wel een beetje gedoe allemaal. Je beginpunt en eindpunt zijn nooit hetzelfde. Dus alles wat je meeneemt moet je in een rugzak bij je dragen. En je bent afhankelijk van het openbaar vervoer (of je moet een lift van iemand regelen). Nou ben ik wel redelijk vriendjes met het ov sinds ik geen auto meer heb dus dat is op zich geen probleem. Waar ik vooral aan twijfelde was of het wel een mooie wandeltocht zou zijn. Ik had namelijk niet zo veel zin om over fietspaden te lopen bijvoorbeeld. Maar meteen na de eerste twee etappes waren we overtuigd: het Pieterpad is mooi lopen en zeer de moeite waard. Tijdens het wandelen zie je de natuur om je heen veranderen. Van de kale Groninger klei naar de Drentse zandgrond zijn we nu al gelopen en je ziet de huizen, de dieren, de mensen en de bebossing veranderen. We hebben gelopen door weilanden en over zandpaden, door gehuchtjes en dorpjes. Allemaal paden die je niet vindt als je niet bekend bent in de regio.

Drentse Landschap 2

Vorige week hebben mijn moeder en ik 3 etappes achter elkaar gelopen en we zijn geëindigd in Schoonloo, tussen Groningen en Emmen in. We hebben dus nog een lange weg te gaan. Zo af en toe gaan we een weekendje plannen en dan wandelen we twee dagen. En daar genieten we allebei erg van. Naast het Pieterpad zijn er vele andere mogelijkheden om mooie wandelingen te maken. Leuke dagwandelingen zijn bijvoorbeeld NS-wandelingen. Die zijn door het hele land van station naar station. En daarnaast zijn er nog vele andere LAW’s en Steekpaden van wisselende afstanden door het hele land te vinden.

De paden op de lanen in

Nieuwe hardloopschoenen gaan er dus niet komen. Ik ga me richten op wat ik wél leuk vind. Tips voor mooie wandelroutes zijn zeer welkom!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *