Zomertijd & avondmensen

Afgelopen nacht ging de klok weer naar de zomertijd. Het was een kort nachtje en dat is altijd een beetje vervelend. Vanmorgen zaten we dus met een vermoeide familie aan het paasontbijt. Schoonzus had zich vergist in welke kant het uur op ging. Ze vond het niet gek om tussen half 11 en 11 af te spreken, want dan zou het tenslotte in de “oude” tijd rond 12 uur zijn. Ware het niet dat het in werkelijkheid dus rond 10 uur was… Want in het voorjaar gaat de klok vooruit. Oeps…  En mijn vriend dacht dat hij vannacht nog wel een extra biertje of twee kon drinken met vrienden totdat zijn telefoon hem vertelde dat de tijd wel érg snel voorbij ging.

zomertijd

Voordelen zomertijd

De zomertijd is ooit in het leven geroepen om ons een uurtje langer licht te geven in de avond. Zonder zomertijd zou het in juni en juli al rond 4.30 licht worden en om 21.00 weer donker. Het verschuiven van het uur zou vooral energiebesparend moeten werken. Langer licht betekent minder stroomgebruik. Of dit echt zo is hangt er van af hoe je dat extra uurtje gebruikt. Als je daadwerkelijk buiten bent kan het wel een beetje geld besparen. Maar als je op hete zomerdagen (…die… let’s face it, vrij schaars zijn in Nederland…) liever binnen in de airco en bij computer of tv zit dan is dat niet bepaald geldbesparend…

Nadelen Zomertijd

Het lijkt alsof er meer nadelen zitten aan de zomertijd dan voordelen. De zomertijd zorgt een aantal maanden voor structureel minder slaap (dus niet alléén afgelopen nacht). En de hoeveelheid uren die we slapen is al aan de krappe kant. De eerste maandag na het instellen van de zomertijd komen er significant meer hartinfarcten voor en wordt er meer zelfmoord gepleegd. De eerste weken daarna zijn we minder productief (want we zijn moe en chagerijnig) en komen er veel meer aanrijdingen voor. Maar goed dus dat het morgen paasmaandag is en dus een stuk rustiger op de weg dan op een werkdag.

Ochtendmens of avondmens?

Er wordt gezegd dat ochtendmensen relatief minder moeite hebben met zich aanpassen aan de zomertijd en avondmensen zich prettiger voelen bij de wintertijd. Ook over de termen “ochtendmens” en “avondmens” is een hoop discussie. Ons slaap-waakcyclus wordt grotendeels bepaald door licht en donker. In de ochtend hebben we licht en beweging nodig om goed te kunnen ontwaken en opstarten. In de avond hebben we donker en rust nodig om ons voor te bereiden op de nacht.
Uit onderzoek blijkt dat wanneer we gaan leven zonder kunstmatige lichtbronnen, we ons slaap-waakritme vrij snel aanpassen aan de zonsopkomst en –ondergang. Dit is ongeacht welk “type” mens je bent. Misschien zijn ochtendmensen wel gewoon dagmensen. En misschien zitten avondmensen wel gewoon te lang achter computer of tv en houden ze hun gordijnen ’s morgens te lang dicht…

Drie tips om beter te slapen

  1. Pas je ritme meteen aan bij het verzetten van de klok. Slaap dus niet uit maar sta op je gebruikelijke tijd op. Doe geen middagdutje als je moe bent maar ga vanavond op je gewone tijd naar bed.
  2. You snooze… you loose…! Sta op zodra de wekker gaat, trek de gordijnen op en en kom in beweging.
  3. Bouw de hoeveelheid licht ’s avonds geleidelijk af. Het laatste half uur voor je gaat slapen doe je er goed aan om alle kunstmatige lichtbronnen (inclusief smartfone) aan de kant te leggen.

Wat vind jij: moeten we de zomertijd afschaffen? Waarom (niet)?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *